Noutăți și comunicate

Katatonia, Ihsahn, Pain of Salvation si Solstafir la ARTmania Festival Sibiu 2016

28 iulie 2016
Katatonia, Ihsahn, Pain of Salvation si Solstafir la ARTmania Festival Sibiu 2016
In weekend-ul 28-30 iulie 2016, Katatonia, Ihsahn, Pain of Salvation si Solstafir sunt in topul concertelor ce vor avea loc in timpul celei de-a 11-a editii ARTmania Festival Sibiu. In plus, Piata Mare din Sibiu va gazdui doua scene, pentru prima data in istoria festivalului, accesul publicului fiind gratuit si in acest an. Printre noile confirmari regasim si Poemisia (IT), Heretic`s Dream (UK-IT), Avenue Lie (IT), Hteththemeth (RO), Mellowtoy (IT), Avenue Lie (IT), Psycholies (IT), Vespera (RO) si Stonelight (RO) sunt parte din festival, fiind selectate prin platforma GBOB Romania.



Katatonia revine in Romania, in premiera pe scena ARTmania Festival, vineri, 29 iulie. Despre ultimul album, lansat pe 20 mai 2016, formatia declara: "albumul este probabil tot ceea ce am visat vreodata sa transmitem, fara ca macar sa constientizam. Este o calatorie plina de aventuri printre elementele caracteristice Katatonia, reluate acum pentru a amplifica mostenirea noastra muzicala."

Ihsahn este bine cunoscut pe scena internationala pentru colaborarea sa cu formatia de black metal Emperor, chiar daca in prezent s-a dedicat albumelor sale solo. Cel mai nou material de studio, Arktis, a fost lansat pe 8 aprilie, data la care a confirmat si participarea la ARTmania Festival Sibiu 2016, o surpriza frumoasa pentru fanii sai din sudul europei. Ihsahn e un nume cu putere in constientul colectiv Metal. Pe de o parte exista trecutul sau, forjat in intunericul nordic al Norvegiei: Emperor, una dintre cele mai respectate trupe din istoria black-metalului si, pe de alta parte, ca o eliberare de intuneric, aproape paradoxal, proiectul lui solo, progressive asociat cu Mikael Åkerfeldt - Opeth, Jørgen Munkeby - Shining si Devin Townsend.

Pain of Salvation sunt bucurosi sa isi revada fanii din Romania si le dau intalnire acestora pe data de 30 iulie, in Piata Mare din Sibiu. Stilul lor se caracterizeaza printr-un sunet de chitara accentuat, puternic, cu o gama vocala larga, cu multe schimbari rapide intre pasajele dure si cele ambientale sustinute printr-o experimentare poliritmica. O alta marca a suedezilor este crearea fiecarui album ca unul conceptual. Cateva dintre temele abordate includ razboiul si efectele lui asupra familiei si umanitatii, problemele de mediu, cum ar fi energia nucleara, formarea individului, natura divinitatii, umanitatea sau existenta.

Solstafir, trupa islandeza de post-rock/metal, soseste pentru prima data la Sibiu, pe scena ARTmania Festival. Grupul, a devenit un succes international dupa lansarea unor albumului "Köld" si "Svartir Sandar", si a aratat de-a lungul timpului ca nu exista limite muzicale. Solstafir ofera un melanj atipic de texturi si sonoritati reunite in melodii ce nu pot fi limitate prin incadrari stilistice.

In 2014, trupa a lansat un ""tta", un album atemporal, bazat pe timp, dupa spusele solistului Aðalbjörn Tryggvason. Albumul are ca esenta un concept aparte, mistic, numit "Eykt" (opt), un sistem vechi de masurare a timpului potrivit caruia cele 24 de ore ale zilei sunt impartite in cate opt intervale, fiecare dintre ele detinand un nume specific iar ""tta" fiind acea perioada din zi care corespunde orelor 3-6.

La finalul anului trecut, Solstafir a revenit in atentia scenei muzicale internationale cu un nou videoclip realizat pentru "Midaftann" ("Miez de vara"), una dintre piesele cu sound melancolic si rascolitor, incluse pe ultimul lor album. "Midaftann" reia laitmotivul intregului album, teama, izolarea friguroasa exprimentata in diferite modalitati si ne vorbeste despre "cum e sa ratacesti in intuneric. Sa joci sah cu moartea, sa fii ars de sare, sa te ineci in ultimul val de pacate si sa te intorci acasa, navigand dupa razele lunii".

La ARTmania Festival, Solstafir va oferi iubitorilor de muzica un show special si mistic sustinut sub razele lunii care vor lumina decorul perfect pentru muzica trupei: piata centrala a vechii cetati medievale transilvanene.

The Foreshadowing, proiectul doom-metal din Italia, a surprins scena muzicala internationala inca de la albumul lor de debut "Days of Nothing", un amestec emotional de doom gotic si death metal melodic. Urmatorul material, "Oionos", a adaugat armoniilor initiale noi elemente si influente muzicale, fiind intampinat, la randul sau, cu recenzii entuziaste de majoritatea publicatiilor de profil, fiind, de asemenea, numit "albumul lunii" de revista germana "Zillo". "Oionos", in traducere "pasare de prada" sau "pasare prevestitoare" (numele vulturilor pe care vechii greci ii urmareau pentru a prezice viitorul), readuce in prim plan tema abordata pe albumul de debut: Apocalipsa.

Din acest motiv, noul abum a ajuns sa fie considerat de membrii trupei drept cel de-al doilea capitol al apocalipsei descrise prin melodiile lor. Anul acesta, zidurile medievale ale cetatii Sibiului vor rasuna sub vibe-urile muzicii The Foreshadowing, plina de emotii, melancolica si intunecata, ca lumea in care traim si ca atmosfera vechilor povesti ce se ascund intre aceste fortificatii.

Fallen Arise, un proiect symphonic gothic metal din Grecia, a cucerit scenele nationale si regionale, producand trei albume primite cu entuziasm de public. Cel mai nou album al trupei, "Adeline", reuneste o serie de piese intense, complexe, cu sound matur. Muzica lor te conduce intr-o calatorie prin lumi aparte, iar vocile te trimit cu gandul la duete de tipul "frumoasa si bestia". De-a lungul carierei sale, trupa s-a facut remcarcata prin tranzitiile si imbinarile fine ale partilor de metal symphonic cu notele gotice si ale influentelor atmospheric rock cu elemente extreme, mai dure. Pasajele simfonice incluse in piesele albumului "Adeline", desavarsite in colaborare cu Opera Nationala a Greciei si Orchestra de Stat din Atena, vor surprinde artmaniacii prin delicatetea tonalitatilor ce vor rasuna in Piata Mare a Sibiului

Cea de-a 11-a editie ARTmania Festival, gazduieste si in acest an Semifinala Regionala a concursului muzical GBOB Romania (Global Battle of the Bands - Batalia Mondiala a Formatiilor organizata anual in peste 30 de tari de pe 5 continente). In cadrul acestui eveniment organizat joi, 28 iulie in Oldies Pub din Sibiu, publicul va avea ocazia sa descopere noi formatii, sa asculte muzica noua, actuala, originala si live apartinand unei game largi de genuri muzicale.

Festivalul ARTmania este o actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu si Primaria Municipiului Sibiu. Va asteptam la Sibiu in ultima saptamana a lunii iulie pentru a fi parte din ARTmania Festival 2016!


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top