Cronici / Galerii foto / Interviuri

Cronica de concert Kreator, Vader si Dagoba, 25 ianuarie 2018

Autor: Ion-Valentin Ceausescu, 28 Ianuarie 2018

Joi seara, la Arenele Romane, sub cort încălzit, a avut loc concertul trupei germane de thrash metal, Kreator, care revenit în România după doi ani, pentru a-și promova cel mai nou material discografic, Gods of Violence, lansat anul trecut, pe 27 ianuarie. Alături de Kreator au cântat veteranii polonezi ai scenei death metal, Vader, și mai tinerii francezi Dagoba. Cortul încălzit s-a umplut cu oameni, foarte mulți adolescenți, și cu toate micile probleme, cum ar fi cozile imense pentru a-ți lua de băut sau de mâncat, sau pentru a-ți lăsa hainele la garderobă, a fost o seară reușită.

Dagoba, o formație franceză de groove metal, formată în 1997, a intrat în forță și a creat imediat atmosferă, îndemnând oamenii la headbang și wall of death. Un sound puternic, riffuri mitraliate, un vocal care a știut să facă natural trecerile de la growl la clean voice, toate acestea și altele, precum compozițiile solide, au lăsat impresia unei trupe care știe cu ce se mănâncă muzica metal. Dagoba a fost o surpriză plăcută, o trupă pe care o să o aprofundez în viitor.

Setlist:

  1. I, Reptile
  2. The Man You're Not
  3. Inner Sun
  4. When Winter...
  5. The Sunset Curse
  6. The White Guy (and the Black Ceremony)


Cei de la Vader au cântat de mai multe ori în România, dar este prima dată când i-am văzut. E o formație care de peste 35 de ani scrie istorie în muzica metal și pare neobosită, dar și neschimbată, cel puțin nu pe ultimele albume, care sună asemănător, un old school death metal și acest lucru pare să le fi adus un fan base stabil și în creștere, fiindcă noile generații de metaliști îi descoperă și îi ascultă. În turneul alături de Kreator își promovează și cel mai nou material discografic, The Empire, apărut în 2016. Pe scena de la Arenele Romane au făcut un show intens, fără pauze de respirație, așa cum îmi și imaginam că trebuie să facă o trupă de death metal.

Setlist:

  1. Dark Age
  2. Vicious Circle
  3. The Crucified Ones
  4. The Final Massacre
  5. Testimony
  6. Chaos
  7. One Step to Salvation
  8. Demon's Wind
  9. Decapitated Saints
  10. Breath of Centuries
  11. Triumph of Death
  12. Carnal Play
  13. Me Back to Hell
  14. Cold Demons
  15. Imperial March (tape)


Kreator este fără doar și poate una dintre cel mai mari formații de metal din toate timpurile și continuă să scoată albume care chiar dacă nu mai aduc nimic nou în materie de muzică, duc mai departe o moștenire muzicală pe care au început-o încă din 1982. Gods of Violence este continuarea firească a albumului Hordes of Chaos din 2009. Phanton Antichrist, din 2012, a încercat o mică schimbare de ton, fără a se îndepărta însă foarte mult e stilul consacrat și ușor recognoscibil. Eram curios să văd (și să aud, mai ales), dacă formația încă se ține bine live și nu am fost dezamăgit, dar nici impresionat. A avut o prestație mai bună decât in 2016, când a cântat tot la Arene. Atunci ori au fost probleme cu microfonul, ori Mille a avut vocea obosită, dar nu a dat tot ce știam că poate, așa cum a făcut-o în 2009. De data aceasta vocea i-a revenit și a rupt scena. Au cântat corect, german, o prestație excelentă din punct de vedere tehnic, dar parcă a lipsit ceva din nebunia care te face să te dezlănțui complet. Noile piese sună bine live și m-am bucurat să văd noile generații de metaliști cum descoperă albumele vechi și cântă alături de formație fiecare vers.

Setlist:

  1. Mars Mantra (intro, tape)
  2. Phantom Antichrist
  3. Hail to the Hordes
  4. Enemy of God
  5. Satan Is Real
  6. Civilization Collapse People of the Lie
  7. Flag of Hate
  8. Phobia
  9. Gods of Violence
  10. Total Death
  11. From Flood into Fire
  12. Hordes of Chaos (A Necrologue for the Elite)
  13. Violent Revolution
  14. Totalitarian Terror


Encore:


  1. Fallen Brother
  2. Betrayer
  3. Pleasure to Kill
Cronica de concert Kreator, Vader si Dagoba, 25 ianuarie 2018


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top