Cronici / Galerii foto / Interviuri

The Myrrors - Timisoara, 3 februarie 2018

Autor: Andrei Vajna II, 4 Februarie 2018

Peste 100 de oameni s-au strâns sâmbătă seara în Reflektor Venue pentru concertul trupei americane The Myrrors, organizat de Haywire Booking. În deschidere a cântat Dara, un proiect local din care fac parte Fulmineos (chitară) și Inia Dinia (clape), cunoscuți pentru activitatea lor muzicală dintr-o listă mai lungă de trupe ce include și Negură Bunget. Însă post-rock-ul de natură folk prezentat de Dara a avut mult prea puține momente care să-mi stârnească vreo emoție, așa că prefer să trec direct la actul principal al serii.

The Myrrors provin din Tucson, Arizona, iar muzica lor este puternic influențată de elemente locale, dar și de muzica folk din diverse locuri ale lumii. Muzica inedită pe care am putut s-o savurăm pe viu este consecința directă a dorinței de a cânta exact ceea ce își doresc, de a nu se lăsa limitați de constrângeri existente și de a experimenta cu sonorități și instrumente diverse. Melodii expansive, construite cu migală de cei patru muzicieni, au dat naștere unor imagini sonore psihedelice, presărate cu aciditatea unor imnuri ancestrale ale popoarelor native celor două Americi, oferind în același timp un cadru meditativ, cât și anticipativ, răzvrătitor.

Frumusețea actului artistic a constat în măiestria prin care muzicienii au contopit toate aceste izvoare de inspirație și le-au dat o formă coerentă, expresivă. Chiar de chitaristul Nik Rayne are rolul de lider muzical al trupei, impresia e că tobarul Grant Beyschau și violonistul Miguel Urbina sunt inima ei. Chitara mi s-a părut mai calculată, în timp ce Beyschau ghida melodia prin stilul său unduitor. Vioara a ieșit adesea în prim plan, îmbogățind muzica, oferindu-i vitalitate, jucând și rolul unei a doua chitări electrice. Nici rolul basistului Prabjit Virdee nu poate fi neglijat în asamblul complex al trupei. E ceva sublim când o melodie sună în același timp a jazz, blues și latino-american, dar și plăcut în același timp.

The Myrrors - afis concert


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top