Cronici / Galerii foto / Interviuri

Un rocker devenit lutier - Florin Dobrescu

Autor: Cezar, 14 Februarie 2016

Vineri, 12 februarie 2016, am stat un pic de vorba cu Florin Dobrescu la atelierul sau, un rocker devenit lutier din pasiune pentru muzica si instrumentele muzicale.
- Salutare! De unde a inceput dragostea ta pentru instrumente muzicale? Ai cantat in vreo trupa?
(1) Un_rocker_devenit_lutier_hiBiFgND.jpg
- Salut, si eu! Prima chitara mi-a cumparat-o tatal meu cand eram in clasa a 7-a, era o chitara clasica pe care o mai am si acum. Am luat si cateva lectii dar nu am fost atras prea mult de ce faceam cu profesorul asa ca am continuat sa invat singur. Ascultam pe atunci Led Zeppelin, Deep Purple, Queen si mai tarziu AC/DC, Police. Apoi am cantat intr-o trupa incepand din clasa a 9-a. Atunci am infiintat impreuna cu cativa colegi formatia Liceului Gheorghe Lazar unde invatam (asta se intampla cred in 1978 - 79), asa ca prima chitara electrica, sau mai bine zis primul bass era din dotarea liceului. Tot acolo aveam si sala de repetitii. Am continuat cu alta formatie ca student (trupa Picnic) dar am ramas la acest capitol doar la nivelul de amator. Pe vremea aceea nu prea se castiga din muzica, mai ales din rock, asa ca am acordat prioritate viitoarei profesii de inginer.
- De cand ti-ai descoperit pasiunea ca lutier?
- Mi-a placut din totdeauna sa "surubaresc" si avand structura tehnica potrivita (inginer electronist) am fost curios sa vad cum functioneaza o chitara, cum este facuta, ce fel de tipuri de doze exista s.a.m.d.

Acum vreo 7 ani am dus-o pe fiica-mea la Rockschool sa invete clape si acolo am intalnit printre profesori cateva cunostinte vechi, membri ai unor trupe din anii ‘80 cand cantam si eu. Asa a revenit pasiunea pentru muzica si implicit pentru instrumente muzicale. Scule pentru mesterit am avut dintotdeauna, am inceput doar sa completez cu cele specifice lutieritului.
- Care au fost primii tai clienti ? Iti mai amintesti ce operatiuni au fost necesare si ce instrumente erau ?
- Primul client am fost eu. Am inceput sa reconditionez bass-ul pe care am cantat (care nu e terminat nici pana astazi :) ), apoi am cumparat chitare vechi de pe net si am facut practica pe ele. Am inceput cu setup-uri, inlocuiri de doze si alte componente, apoi chiar modificari, reconditionari.
- Ce lucrezi in viata de zi cu zi ? Esti lutier full-time ?
- Am lucrat pana de curand in domeniul IT, fiind lutier doar din pasiune, in timpul liber. Dar pentru ca am primit ceva aprecieri ale lucrarilor mele am zis ca e momentul sa acord mai mult timp acestei activitati si asa a devenit usor, usor jobul principal.
- Povesteste-ne despre cele mai grele cazuri pe care le-ai avut de-a lungul timpului.
- Am avut destule lucrari grele, care mi-au luat mult timp sa le fac, in general restaurari in urma unor accidente (lovituri), modificari complexe si upgrade-uri. Alte dati a trebuit sa repar ce au stricat alti "mesteri" inainte.

In general imi plac instrumentele vechi, cantate, care au un sunet deosebit, mai greu de gasit la cele care se construiesc astazi. Acestea au dezavantajul trecerii timpului si de multe ori necesita o atentie speciala si mai multe ore de lucru.
- Dar cele mai amuzante? Sunt unii oameni care cred ca se pricep intr-ale reparatului, dar cu practica stau mai...
- Am intalnit si situatii mai hazlii de-a lungul timpului. Am gasit tot felul de improvizatii facute cu scobitori, bete de chibrit, bucati de carton sau, cand am cautat setul de corzi noi lasat de client in case-ul chitarei, am gasit si un set de preservative :). Deh, vedetele trebuie sa fie pregatite oricand...
- De unde iei materia prima pentru reparatii ? Ai un loc preferat ?
- Piesele la cumpar in general de la magazine on-line din strainatate, din pacate la noi nu prea se gasesc sau sunt la preturi piperate. In general achizitionez piese cand sunt promotii chiar daca nu am nevoie pe moment, astfel incat le am pe stoc si cand le folosesc sa pot oferi un pret decent al reparatiei.
- Care este timpul mediu de reparatie/setup ?
- O reparatie poate dura de la cateva ore la o zi sau doua in functie de complexitate. Cand trebuie sa refac finish-ul in urma unor rupturi am nevoie de cateva zile sa se usuce adezivul si straturile succesive de vopsea si lac. De multe ori daca nu imi place mie cum am obtinut finish-ul in urma unei reparatii, o iau de la inceput si refac totul chiar daca clientul ar fi fost multumit de cum a iesit de prima data.
- Ce fel de operatiuni de reparatie/setup oferi ?
- Repar cam orice tine de o chitara, fie ea clasica, acustica, electro-acustica sau electrica, incepand de la defecte mecanice si pana la partea electronica. Repar de asemeni efecte de chitara, procesoare si amplificatoare. Mi-am adunat pentru acest lucru o serie de scheme, manuale de service etc.
- Te ocupi numai de chitari sau si alte tipuri de echipamente muzicale ?
- In general m-am axat pe chitare si echipamente aferente acestora, dar, in limita timpului, abordez si altele (gen mixere, amplificatoare de voci).
- Cam care sunt operatiunile pe care orice chitarist ar trebui sa le faca referitor la instrumentele sale si cu ce frecventa ?
- Un chitarist trebuie in primul rand sa respecte chitara, ideal ar fi sa o si iubeasca. Foarte multe probleme apar de la lipsa de atentie cu care este tratat instrumentul. De exemplu oricine poate sa slabeasca corzile chitarei daca nu o foloseste o perioada mai mare de timp sau sa curate fretboardul la fiecare schimbare de corzi. De asemeni sa pastreze chitara intr-un case sau husa si sa nu o lase in portbagaj vara cand temperatura poate ajunge la 50 grade sau iarna la -20.
- Din 2015 ai un atelier in Bucuresti. Stim ca este destul de greu sa faci asta in zilele de azi. Poti sa ne povestesti un pic despre asta ?
- Cum spuneam, initial chestia asta a pornit ca un hobby, dar pe masura ce a crescut numarul clientilor am zis ca e momentul sa ma dezvolt. Astfel, m-am mutat intr-un spatiu mai mare, cu cheltuieli mai mari, dar am conditii mai bune de lucru si un loc primitor unde clientul sa se simta bine.
- Ai avut clienti cunoscuti in lumea muzicala din Romania? Daca ne poti spune, bineinteles... unii oameni sunt mai secretosi :)
- Am avut destui clienti cunoscuti in lumea muzicala, dar nu as vrea sa ii numesc sa nu se creada ca imi fac reclama de pe urma lor. Sunt unii care isi pozeaza clientii cu notorietate la fiecare setup de chitara facut. Sincer, nu prea e pe gustul meu sa fac asa... In orice caz, eu tratez toti clientii la fel, fie ca e chitarist amator incepator sau profesionist cunoscut.
- Despre concurenta in domeniu ce poti sa spui?
- Stiu ca exista mai multe persoane care se ocupa de lutierit, atat in Bucuresti, cat si in alte orase. Ai nevoie de multi ani de experienta si de un background tehnic solid pentru a face lucrari de calitate.

Pe mine nu ma dereranjeaza concurenta, chiar este benefica. Chitara este insa un instrument complex, iar faptul ca am cantat la chitara/bass si ca am cunostinte solide de electronica imi da un avantaj fata de altii. Eu pot aborda o problema integral, nu fac doar anumite reparatii. Chitara se conecteaza la echipamente electronice. Ce faci daca ai de reparat in ambele parti? Rezolvi numai partial?
- Ce planuri de viitor ai ?
- As vrea sa ma extind in continuare, sa fac cateva clipuri instructionale, sau cu sfaturi pentru intretinerea instrumentelor, ce trebuie facut si mai ales ce nu trebuie facut ca sa mentii o chitara functionala. Imi doresc sa am mai mult timp pentru relatia cu clientul, sa revina cu placere in atelier chiar daca nu are ceva de reparat, poate doar sa povestim despre chitare...
- Ai ceva sa le transmiti cititorilor Let's Rock ?
- Eu am fost si am ramas rocker din 1975, deci ma bucura mult sa vad tineri interesati de muzica care se canta pe vremea cand ei nici nu erau nascuti. Asta inseamna ca muzica de atunci are valoare, rezista in timp. Celor care doar asculta le doresc sa aiba parte de concerte minunate, iar celor care canta le doresc succes si sa duca acest gen mai departe, desi au parte de lipsa de promovare din partea televiziunilor si radiourilor care urmaresc doar partea comerciala.
- Multumim pentru interviu si va dorim succes mai departe! Unde te pot gasi cei care au nevoie de serviciile tale?
- Multumesc si eu foarte mult pentru vizita si pentru ocazia de a imi prezenta pasiunea pentru chitare!

In viitorul apropiat vreau sa imi fac si un site web. Pana atunci, ma puteti contacta prin pagina mea de Facebook http://www.facebook.com/Reparatii-Chitare-126244494212592/, sau la numarul de telefon 0722 661 677.
Cateva din lucrarile realizate de Florin:
Un rocker devenit lutier - Florin Dobrescu
Un rocker devenit lutier - Florin Dobrescu
Un rocker devenit lutier - Florin Dobrescu
Un rocker devenit lutier - Florin Dobrescu


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top